Testimonial prof. Nicoleta Reghis - Carta Erasmus + VET

Go to content
Testimonial Prof. Nicoleta Reghiș, Liceul de Arte Plastice Timișoara
însoțitor mobilitate în Portugalia, 20 ianuarie - 8 februarie 2020

În zorii zilei de 8 februarie 2020, în avionul cu care ne întorceam acasă, în timp ce admiram un magnific răsărit de soare care avea să lumineze superba capitală a Portugaliei, - Lisabona -, am făcut, în gând bilanțul celor 3 săptămâni în care am avut privilegiul de a fi fost profesor însoțitor a grupului de 14 elevi, din clasele a XI-a C și D, specializarea Arhitectură și design, de la Liceul de Arte Plastice – Timișoara, într-un stagiu de învățare în Portugalia.

Dintre toate proiectele europene în care am fost implicată, numele prezentului proiect: ”Erasmus+ Oportunități și Provocări”  dă, de fapt, cea mai concisă definiție a proiectelor europene: oportunități pentru că elevii, ca principali beneficiari, au câștigat o experiență de formare în străinătate, au dobândit cunoștințe noi în domeniul tehnologiilor folosite în proiectarea pentru arhitectură și design. Mobilitatea a deschis elevilor noi orizonturi în direcția dezvoltării personale, ei fiind îndrumați să descopere legături între istorie, cultură, artă, arhitectură, religie, mediul înconjurător, identitate europeană și națională.

A fost o oportunitate pentru cei 14 elevi, - viitori arhitecți sau designeri, ca și pentru profesorii însoțitori, să profite de tot ceea ce le-a oferit capitala Portugaliei și pitoreștile ei împrejurimi. Lisabona, - ”capitala verde a anului 2020” -, cu imensul ei patrimoniu culturalce reprezintă o remarcabilă îmbinare de stiluri arhitecturale: de la romanic și maur, la goticul târziu manuelin și baroc, de la clasicism la modernismul îndrăzneț care face trimitere la  sprintenele corăbii cu care portughezii au brăzdat oceanele lumii în epoca marilor descoperiri geografice, a devenit cadrul perfect pentru desfășurarea mobilității.

Provocări, - pentru că totul a fost o uriașă provocare dublată de foarte multă muncă: de  la prezentarea proiectului și a obiectivelor sale, la emoția selecției.
De la eforturile orelor de pregătire lingvistică, culturală și pedagogică la întrunirile responsabilului de proiect,- d-na profesor Marinela Kiș - , și a profesorilor însoțitori cu elevii și părinții acestora pentru prezentatea obiectivelor  proiectului și a programului din timpul stagiului.

De la elaborarea, verificarea și semnarea documentelor de mobilitate la emoția firească a zborului cu avionul, a ”debarcării” pe pământ portughez, a întâlnirii cu inimoasa doamnă Rosario Pires, coordonatoarea organizației intermediare, ”Casa de Educaçao” și cu tutorele de practică, d-l Pedro Santos , din partea unei firme de top în domeniul arhitecturii portugheze: DARQ2 – ARQUITECTURA & DESIGN.

De la bucuria atingerii celui mai vestic punct al Europei, - Cabo da Roca-, scăldat de apele Oceanului Atlantic la eforturile completării fișelor de activitate zilnică.

De la tensiunea de dinaintea examenului de sfârșit de stagiu sau a sesiunii de recunoaștere și evaluare a rezultatelor învățării, la bucuria obținerii diplomelor care atestă dobândirea noilor competențe și la împărtășirea experienței colegilor și profesorilor de la Liceul de Arte Plastice și din alte școli.



Back to content